NUORISOSEURA KASVI

Anttola-Kerimäki-Simpala kyläkirjasta (1988) osion kirjoittanut Esko Mielonen

Nuorisoseuraliike lähti liikkeelle Pohjanmaalta 1880-luvulla.  Kulennoisiin perustettiin  nuorisoseura v. 1916 ja hyvin todennäköistä,  että naapurikylään Kerimäelle (ja Anttolaan) oli perustettu jo aikaisemmin Kasvi-niminen seura.  Puuhamiehenä mainitaan useissa lähteissä Niilo Kosonen (s.1882).  Puheenjohtajina ovat toimineet ainakin Kalle Pesonen (s.1891) ja Juho Kosonen (s.1895).  Toiminnan tiedetään Kerimäenkylässä päättyneen,  kun Juho Kosonen siirtyi Kulennoisten nuorisoseuraan.  (Hän oli Kulennoisten nuorisoseuran puheenjohtajana v. 1919 ja 1924).

Seuran arkistot ovat aikojen kuluessa tuhoutuneet tai odottavat löytäjäänsä jossakin ullakon kätköissä.  rouva Elna Nousiainen muisteli niitä säilytetyn Silvolan kaupan ullakolla.  1950-luvulla ullakolta kannettiin poltettavaksi kaikki tarpeettomaksi katsottu,  mm. paljon vanhoja asiapapereita.  Yhdistysrekisteri ei tunne Kasvi-nuorisoseuraa.  Vuosisadan alussa oli yleistä,  että yhdistysten rekisteröiminen unohtui.

Nuorisoseuratalona toimi vanha asuinrakennus Kerimäenkylän Naukkarilan tilalla.  Monet muistavat radan varressa sijainneen vanhan talon.  Siitä oli jo paljon aikaisemmin purettu tupa,  joka oli tarjonnut ulkoiset puitteet seuran toiminnalle.  Sinne oli valmistettu kulissit näytelmäesityksiä varten.  Elna Nousiainen (s.1901) muistaa monet näytelmäharjoitukset ja -esitykset Naukkarilassa sekä lähikylien taloissa.  Käytiinpä Kumpurannassa saakka esiintymässä.  -Esiintymiskuumettakin podettiin ajoittain.  Myös Yrjö Kosonen hermoili ja hikoili, ihan niinkuin kaikki muutkin.

Joskus nuorten yhteistyö säröili,   kun pojat erehtyivät käyttämään miestä väkevämpiä aineita.  Voimakastahtoinen Siiri nousiainen (s.1894) sai kuitenkin nopeasti nuoret miehet kuriin ja järjestykseen.


SILVOLAN OPINTOKERHO


Vaikka nuoriseuratoiminta sammui paikkakunnalla,  ei se merkinnyt kylän hiljenemistä.  Urehiluseuran lisäksi alkoi 1920-luvun lopulla toimia Kotikasvatusyhdistyksen alainen Silvolan opintokerho.  Ohjaajakseen kerho sai opettaja Alba Pääkkösen.  Opiskelun lisäksi kerho retkeili ja järjesti iltamia kartuttaakseen rahavarojaan,  joiden hoitajian olivat mm. Tauno Salmi ja Eino Laamanen.  Mm. seuraavia aiheita opiskeltiin: Hyvän käytöksen alkeet,  Suomen kansallisen heräämisen vuosisata,  Sielutieteen alkeet ja Aviopuolison valinta.  Opintokerjotoiminta katkesi sodan syttyessä.
 
Powered by Smart Kotisivutyökalu