MAALAISLIITON NAISET

Anttola-Kerimäki-Simpala -kyläkirjasta (1988)  osion kirjoittanut Tyyne Reijula

Sotien jälkeen otti vähän aikaa,  ennenkuin tajusimme,  että poliittista järjestäytymistä tarvitaan selvitäksemme yhteiskunnan vaatimista velvotteista kunnialla.  Sotakorvausten hoitamisen aikaansaama rakennemuutos heijastui jo maalaiskuntiin ja kyliin.   Toellisuus tarjosi työpaikkoja.  Maaseudulla se tuntui työkustannusten nousuna ja työvoimapulana.  Kunnat saivat uusia velvotteita,  joka näkyi verotuksen kiristymisenä.  Silvolan seudun naiset oivalsivat,  että tarvitaan kanssakäymistä samoissa olosuhteissa kamppailevien kanssa.  Silloin olivat naiset yleensä epäpoliittisia.  Syyskuun 17. päivänä 1953 kokoontui 20 kylän naista Anttolaan Malkin taloon.    Silloin perustettiin Maalaisliiton Naiset Silvolan Anttolan osasto.  Maalaisliiton Naisten Mikkelin piiristä oli piirineuvos Sylvi Hokkanen asiantuntijana paikalla.  Tämän järjestäytymisen jälkeen osaston edustus hoidettiin vuosittain Itä-Savon piirin kokouksiin Savonlinnassa.  Valtakunta-tasollakin olivat edustajat osastosta.

Mielenkiinto yhteiskuntaelämän eri alueille lisääntyi.  Täältä  on niistä ajoista alkaen jatkuvasti ollut naisia kunnanvaltuusto- ja lautakuntapaikoilla ehdokkaana ja mukana kunnallis- ja seurakuntaelämässä.  Naisten innostamana perustettiin v. 1956 Maalaisliiton Silvolan paikallisosasto,  joka toimii edelleen.  Samoihin aikoihin Maaseudun Nuoret alkoivat toiminnan,  joka olikin ilahduttavan pirteää ja tasokasta.  Naisosasto sulautui paikallisosastoon 22.11.1973.  Vuonna 1966 Maalaisliiton nimi muuttui Keskustapuolueeksi,  20 vuotta toimi naisosasto itsenäisenä.  Tänä aikana heillä oli yhteensä 170 erilaista tilaisuutta,  joissa väkeä kaikkiaan 2061 henkilöä.  Vaalitilaisuudet eivät näy tilastoissa,  eivätkä varainhankintaan käytetyt talkootyöt.  Tämä toiminta oli niissä oloissa erittäin tarpeellinen herätteitä antava.

Pomintoja toiminnan monipuolisuudesta:  Varojen hankkimiseksi oli ensimmäisiä toimintamuotoja leipomistalkoot lahjoitetuista tarvikkeista.  Niitä pidettiin monena vuotena.  Tuotteet myytiin Savonlinnan torilla, esimerkiksi pääsiäisenä aika oli hyvä.  Kun Savonlinnassa oli valtakunnallinen Maalaisliiton kokous,  silloin leivottiin sinne paljon piirakoita.  Maitoa kerättiin ja lahjoitettiin puolueen käyttöön.  Päiväkahvitilaisuuksissa ja tupailloissa neulottiin sukkia,  lapasia,  jopa villapuseroita.  Nämä ja kerättyjä käytettyjä vaatteita lähetettiin Kotilieden Kummikerhon ja Maaseudun huoltoliiton kautta niitä tarvitsevile.  Paikkakunnan väsyneitä äitejä ohjattiin lomaleireille.

Päiväkahvitilaisuuksissa oli usein joku ulkopuolinen luennoitsija,  tai tuote-esittelijä,  aiheina esimerkiksi einestuotteet,  pikkuvasikan kasvatus,  leikkeleet,  utaretulehduksen syyt ja hoito,  terveydenhoitoon huomio,  hiusten hoito.  opintokerhon opintoaiheina eri vuosilta mainittakoon mm. "Tavoitteena tavat",  "Kunnalliset luottamustehtävät",  "Koti ja perhe",  "Kuntokoulu".  Valtuutetuille järjestettiin joskus evästystilaisuuksia asioiden tiimoilta.  Tupailloissa oli 30-60 henkeä.  Päiväkahvitilaisuuksissa 10-20 osanottajaa.

Lahjat: maaherratar Anna Lumme sai Puruveden kansallispuvun.
Vierailut: kunnalliskodissa,  kunnanvaltuuston istunnoissa.
Retket. Valamon luostari,  Heinäveden kirkko ja museo,  Helsinki,  Punkaharjun kuntoutussairaala,  Vaalijala Pieksämäellä  ja  Saimaan kanavaristeily.
Osallistuminen:  Lomaluonto ja Sosiaaliturvapäivät,  Sulkavan partio-opisto,  Parikkalan lomahovi,  Itä-Karjalan kansanopisto  ja  Säämingin kristillinen kansanopisto.

Täältä kaikkialta edustajat toivat tiettäväksi näkemänsä ja kuulemansa osastoon.  Tämän kaiken oli pakko jo näkyä aktiivisuutena yhteiskunnallisessa toiminnassa.

Todennäköisesti Antti Hannikaisen lausuma on merkitty pöytäkirjaan:  "Tutustukaa valtiollisiinkin asioihin.  Ottakaa selvää itse ja tutkikaa kaikki vaihtoehdot.  Välttäkää erimielisyyksiä,  karttakaa hajoittajia.  Pysykää yhdessä.  Älä koskaan vihaa ketään ihmistä minkään asian tähden,  sillä viha viepi viljan maasta,  kateus kalan vedestä.  Tämän maan olemme saaneet menneiltä sukupolvilta - jätämme sen seuraaville."

Näin jatkukoon elämä  -  kultainen elämä näillä rakkailla rannoilla.
 
Powered by Smart Kotisivutyökalu